Menu

Historie

Brande Idrætsforening blev stiftet d. 29. april 1906 – oprindelig under navnet Brande Fodboldforening, hvilket dog blev ændret d. 7. marts 1907, hvor klubbens nuværende navn blev vedtaget. I starten blev der dyrket andet end lige fodbold i Brande – klubben tilbød bl.a. gymnastik, atletik (fra 1927), ski- og orienteringsklub (1944) og håndbold (1953). I dag er Brande IF en ”ren” fodboldklub for både damer og herrer. Brande IF blev medlem af Jydsk Boldspil-Union den 1. august 1916.

Gennem årene har Brande IF markeret sig sportsligt (se nedenfor), men indenfor de sidste år er klubben også blevet kendt på andre områder.



BIF's første fodboldhold er
klar til kamp i 1906 ..
Se navnene!


I 2002 indledte klubbens ungdomsudvalg et kæmpe arbejde for FairPlay på og udenfor banen. Man startede faktisk projektet op før man i DBU gjorde FairPlay landskendt og til et indsatsområde. I Brande IF indførte man ”Håndtryk” – alle spillere og alle hold skal inden kampstart hilse på dommerne og på modstanderen ved at give hånd. Dette gælder fra de mindste poder til de ældste senior. Herudover opfordres alle modstandere og dommere til at udfylde et skema over hvordan de har oplevet besøget og kampen i Brande. Alle trænere og leder undervises årligt i hvordan Brande IF definerer FairPlay – selv forældrene introduceres årligt til klubbens holdninger hertil. Små tiltag, der har været med til at gøre FairPlay til en medspiller på banen, men også blandt tilskuerne.
 



Oprykning til 3. division er sikret
i 1959 ...
Se navnene!


Klubhuset på Brande Stadion

 Det sportslige

Brande IF havde sin absolutte storhedstid i 50’erne, hvor klubben spillede sig op i mesterrækken og senere op i 3. division. Efter flere intense kampe – hvor tilskuertallet var oppe på 5.800 til oprykningskampene – spillede Brande IF i syv år i 3. division. Herefter levede klubbens en del år med både op- og nedrykninger, men i 1988 lykkedes det igen at spille sig i 3. division. Her overlevede holdet i et par år, men rykkede til sidst ned og har siden manifesteret sig som et af landets ”ældste” danmarksserieklubber – over ti år uafbrudt i denne række. 

I 1971 blev damefodbolden introduceret i Brande IF – her mødte 100 damer i alle aldre op til træning. Pigesiden blev efterhånden organiseret og med en forholdsvis stor ungdomsafdeling og et damehold der var med helt fremme lykkedes det til sidst at rykke op i danmarksturneringen. Klubben kunne dog ikke holde denne position og efter nogle jævne år indledte Brande IF i slutningen af 90’erne et pigesamarbejde med en af naboklubberne Uhre GIF. Samarbejdet er blevet til en permanent løsning – FC Midtjyden, hvis målsætning er at være med fremme på pigesiden.
 

 

De ydre rammer 

I de første år ejede Brande IF selv sit anlæg, som var beliggende med et lille klubhus og begrænset banefaciliteter, hvor en af byens skoler i dag ligger. I 1952 ”byttede” man klubfaciliteterne med kommunen, så Brande IF fik det nuværende anlæg. Det første klubhus blev bygget med frivillig arbejdskraft i 1. sals højde, men da murene blæste ned måtte mere professionel hjælp til. I 1946 fik Brande IF sit første lysanlæg – som den første klub udenfor divisionerne. Anlægget blev flyttet sammen med resten af stadion. Det nuværende klubhus og udvidende baneanlæg blev taget i brug i 1972-73 og klubhuset blev senere udvidet med 1.sal. I midten af 90’erne blev sidste etape i byggeprojektet taget. Her blev hele 1. sal bebygget med mødelokaler, opholdsrum og kæmpe festsal. Hele projektet beløb sig til omkring ¾ mio. som Brande IF betalte for de fantastiske klubfaciliteter. I dag har Brande IF et godt og velfungerende anlæg med en kapacitet på 10 baner.
 

Klub- og spillerprofiler

Brande IF har gennem årene fostret profiler både på ledersiden og på spillersiden. De mest markante er:

Hans Mølgård
, der gennem en stor årrække var medlem af klubbens bestyrelse. Han blev indvalgt i 1932 og bestred bestyrelsesposten frem til 1967. Han modtag i 1946 klubbens fornemmeste hæder – modtager af Kapperpokalen. Hans Mølgård blev i 1972 æresmedlem i Brande IF for sit store arbejde i Brande og i JBU (har modtaget JBU’s sølvnål).

Gennem tiderne har klubben udviklet mange talenter, som fx Sigurd Kristensen, der blev professionel hos Sturm Graz i Østrig, men som også udmærkede sig ved at blive pokalfighter i 1986 for Ikast FS. Ejner Rahbek, der har spillet 10 A-landskampe spillede i ungdomsårene i BIF, inden han som 20-årig skiftede til Ikast FS, som rykkede op i 1. division i hans første sæson i klubben. Rahbek's resterende 11 sæsoner i Ikast foregik alle i 1. division.


En anden tidligere landsholdsspiller, der har været i klubben, er Ole Fritsen, der som 6-årig blev medlem af Brande IF og spillede her indtil han som 22-årig skiftede til Vejle B. Han spillede 130 senior kampe for BIF og han opnåede 6 A-landskampe. Ole Fritsen spillede seks år i hollandske Groningen, hvorefter han i 1971 vendte tilbage til Vejle og var her med til at hjemføre DM i både 1971 og 1972. Efter karrieren har Ole Fritsen også gjort sig kendt som træner - hvor han fx har trænet Vejles divisionshold i ti år, fordelt på tre perioder. 

Af nyere spillere kan nævnes målmanden
Morten Hyldgaard. 
Morten spillede mange af sine ungdomsår i BIF inden han skiftede til Ikast FS, hvor han også opnåede debut på 1. holdet, inden han blev solgt til Coventry, og derefter spillede han på lejebasis spillede i Hibernian og Luton. Efter et stop i karrieren har Morten nu genoptaget fodboldspillet. Efter nogle måneder hos Esbjerg fB er han fulgt med træner Ove Pedersen til AGF i Aarhus. Morten er noteret for 4 kampe på U/19-landsholdet.

Turen til Ikast FS fra BIF er der flere spillere der har taget. I den danske 1. division spiller i øjeblikket den tidligere BIF'er, målmanden Christian Kemph, der efter Ikast FS skiftede til Randers FC og nu spiller Brabrand IF.  Christian er noteret for 11 landskampe på Danmarks U/19-landshold.

Seneste skud fra Brande IF's ungdomsafdeling er Leon Jessen, der i 2004 skrev under på en 3-årig kontrakt med FC Midtjylland. Leon skiftede som 2. års drengepiller til Ikast FS, hvor han har gjort sig på klubbens bedste ungdomshold. Leon debuterede i SAS-ligaen i foråret 2004, med en pragtscoring, og han er i øjeblikket noteret for 7 kampe på det danske U/19-landshold.
 

Brande IF - en traditionsrig klub

I Brande IF har man en tradition for at hædre sine ledere. Gennem mange år har man haft traditionsrige pokaler, der bliver givet for den store indsats som lederne yder foreningen og spillerne i Brande. Hvert år uddeles pokalerne og den ældste, mest traditionsrige og fornemmeste pokal i klubben er – ”Kapper Pokalen”.

Pokalen - stiftet af Frits Kapper i 1945 - er lavet under den trange tid under 2. verdenskrig, hvor Frits Kapper, der var jernbanerestauratør i Brande, omsmeltede diverse sølvting til denne fornemme pokal. Tildelingen bestemmes af klubbens formand og et udvalg på 4 personer. Pokalstiften Frits Kapper har haft flg. ønsker med pokalen:

”Denne pokal skænkes til fremme af idrætten udi Brande By. Det er mit ønske, at den skal anspore vor ungdom til ædel kappestrid og tjene til højnelse af den gode sportsånd disse iblandt. Denne pokal skal være sejrens pris, og den skal uddeles til en sejrherre som har præsteret det ypperste sjæleligt såvel som legemligt”. 

Skrevet af Frits Kapper i Marts 1945

Luk